×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Ájurvédské tipy, jak si v zimě udržet teplo

Obliba starobylého umění a vědy Ájurvédy prudce roste, a to nejen na Západě, ale po celém světě. Ájurvéda, neboli věda o životě (ayur), v překladu ze sanskrtu (starověký indický jazyk), se snaží pomoci praktikujícím dosáhnout optimálního zdraví prostřednictvím rovnováhy a integrace a snaží se léčit spíše příčinu nemoci než její příznaky, a to na základě jedinečného typu vašeho těla.


Ájurvéda tvrdí, že vše ve vesmíru se skládá z pěti základních prvků - prostoru, vzduchu, ohně, vody a země. Ájurvéda pracuje s vlastnostmi těchto pěti základních prvků a připomíná nám, jak je důležité udržovat tyto prvky v rovnováze pro zdravé tělo a mysl.


Díky všudypřítomnému a ohromujícímu množství informací a podnětů, které poskytují technologie, je stále snazší ignorovat intuitivní moudrost našeho těla a náš fyzický vztah k přírodě. Znalosti ájurvédy nás vracejí do kontaktu s naší vrozenou moudrostí. Pomáhá nám pochopit archetypy našeho těla, jeho nerovnováhy, a dokonce nám poskytuje znalosti, jak přizpůsobit naše stravovací plány, denní režim a postupy péče o sebe, které jdou dobře s intuitivní inteligencí a moudrostí těla v reakci na sezónní změny.


Letošní zimu naslouchejte svému tělu a využijte léčivou sílu této starobylé vědy pro své zdravější a energičtější já. Zde je několik ájurvédou inspirovaných praktik péče o sebe během zimy.


1. Pijte teplou nebo horkou vodu


Podle ájurvédy je agni neboli oheň základem zdraví vašeho trávicího traktu. Váš trávicí proces je utlumen pokaždé, když si do žaludku nalijete studenou vodu. Během zimy pijte každé 1-2 hodiny šálek horké čisté vody. Ájurvéda doporučuje nepít vodu během jídla, ale místo toho pít horkou vodu asi 30-60 minut po jídle, protože to pomůže s trávením.


2. Používejte hodně zahřívacího koření


Ájurvéda vysvětluje, že chladné počasí zvyšuje vátu neboli prvek vzduchu v těle. Konzumace velkého množství zahřívacího koření, jako je hřebíček, skořice, černý pepř, muškátový oříšek, kardamom, zázvor a kurkuma, pomáhá v zimních měsících vyrovnávat rovnováhu těla. Toto koření pomáhá snižovat vliv elementu váty a zmírňovat bolesti kloubů, artritidu, kašel a nachlazení, sezónní poruchy nálady a dokonce i deprese, což jsou všechno jevy, které chladné počasí zhoršuje.


Každou zimu můžete využít tradiční recept na "zimní kuličky z pískavice řecké seno", které se připravují z mouky z pískavice (methi), sušeného zázvoru, organických jáhlových zrn a přepuštěného másla (ghí) smíchaného s drceným kokosem a sezamovými semínky pro lepší trávení, přirozené teplo a udržení bolestí kloubů na uzdě.


Dalším tradičním receptem jsou kurkumové kuličky z kurkumového prášku, sušeného zázvoru, bio jáhel a přepuštěného másla (ghí). Ty jsou skvělé na zahnání sezónního kašle a nachlazení.


3. Zařaďte do svého denního režimu ájurvédskou masáž Abhyangu


Jde o masáž teplým olejem a zklidňující léčbu nevyrovnané váty. Pouhých 10 minut praxe sebepéče, která se tradičně provádí ráno před koupáním, je obzvláště užitečná jako každodenní rituál v zimních měsících. Váta je ze své podstaty suchá a chladná. Během abhyangy proniká teplý olej do pokožky a promašťuje celé tělo, což je vlastnost, která je úplným opakem váty, a proto je vyrovnávající. Abhyanga také otevírá nádí, aby prána plynule proudila, a dokonce pomáhá nasměrovat amu (toxiny) z tkání do vylučovacích orgánů.


4. Pijte zlaté mléko před spaním


Zkuste před spaním vypít šálek teplého mléka se špetkou kurkumy a mletým kardamonem nebo suchým zázvorem a uvidíte, jak hluboký a osvěžující spánek budete mít.


5. Praktikujte jógu a ájurvédu společně


Ájurvéda je sesterskou vědou jógy. Ačkoli ájurvéda a jóga jsou samy o sobě plnohodnotné vědy, je důležité je obě integrovat, aby se plně projevily jejich léčebné účinky a duchovní potenciál. V kombinaci jóga a ájurvéda mohou posílit náš organismus a přivést nás do tolik potřebné rovnováhy, stejně jako poskytnout naplňující způsob života a kompletní model prevence zdraví.


Celostní jógová praxe vyrovnává všechny tři dóši neboli konstituce. Rozhodně je však užitečné porozumět svému tělesnému typu a tomu, jak naplánovat sekvenci ásan, která je pro tělo spíše vyživující než vyčerpávající. Při všech nerovnováhách váty se doporučuje cvičit klidně, uzemněně, systematicky, koordinovat každý pohyb s dechem, držet pozice delší dobu a být v nich v klidu. Zahřívací pránájámy jako Suryabhedan a Agnisara mohou být v těchto měsících skvělým doplňkem vaší praxe pránájámy.


Váty mají obvykle větší problémy s uzemněním než ostatní dóši. Být v klidu je pro vátu výzvou i odměnou. Zařazení zklidňující a soustřeďující meditační techniky, jako je Sahaj Samadhi meditace od Art of Living, do vaší každodenní rutiny péče o sebe pomůže zklidnit nerovnováhu váty.


Využijte tato tajemství ájurvédy, abyste si zimu zpříjemnili a sami zregenerovali. Užijte si zimu se silou ájurvédy!


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.