Zdraví

Zdraví skrze ájurvédu: Energie, rovnováha a životní síla

Ájurvéda, tisíce let stará indická medicínská tradice, vnímá zdraví jako harmonii mezi tělem, myslí a duší. V tomto holistickém pohledu není zdraví pouhá absence nemoci, ale stav úplného fyzického, mentálního a duchovního blaha. Ájurvéda vychází z principu dosh, což jsou tři základní životní energie, které ovlivňují naše funkce a charakteristiku. Udržování těchto energií v rovnováze je klíčem k dobrému zdraví. Ájurvéda tak nabízí řadu terapií, stravovacích doporučení a životních návyků, které nás vedou k dosažení a udržení této rovnováhy, a tím k plnému zdraví.

Ponořte se do zdraví vašich střev

Ponořte se do zdraví vašich střev

Symfonie, která zní v našich břichách, nám našeptává zásadní pravdu: zdraví našich střev je základem naší celkové pohody. Co se však kromě občasného bručení skutečně skrývá pod povrchem tohoto tajemného ekosystému? Vydejme se na cestu do pulzujícího světa střevního zdraví, odhalme jeho tajemství a odhalme jeho hluboký vliv na náš život.

Přínos ájurvédských bylin pro vaši imunitu

Přínos ájurvédských bylin pro vaši imunitu

Ájurvéda, tradiční indická léčebná praxe, poskytuje přírodní cestu ke zlepšení imunity a celkového zdraví pomocí bylin a doplňků jako ašvaganda nebo kořen kurkumy. Tento článek zkoumá její klíčové výhody, včetně podpory zdravé pokožky a vlasů, hubnutí a snižování krevního tlaku

Koření života: Ájurvédská superkoření

Koření života: Ájurvédská superkoření

Ve starověké vědě Ajurvéda jsou byliny a koření vnímány jako duchovní podstata - Kundalini - rostlin. Rostliny a byliny obsahují v jejich buňkách moudrost kosmické inteligence a léčivé vibrace přírody.

Stravujte se správně podle svého tělesného typu

Stravujte se správně podle svého tělesného typu

Někteří z nejlepších ájurvédských odborníků léčili nemoci svých pacientů pouhou změnou stravy. Není důležité jen to, abyste se dobře stravovali, ale také to, abyste jedli potraviny, které vyhovují vaší tělesné konstituci neboli dóše.

Zdravý mozek, zdravý život

Zdravý mozek, zdravý život

Důležitým ukazatelem vašeho zdraví je bystrý intelekt, soustředěná mysl, jasnost myšlení a lehkost bytí. V ájurvédě hrají ve fungování mozku roli všechny tři dóši neboli bioelementy.

Ájurvédská rutina pro váš den

Ájurvédská rutina pro váš den

Ájurvéda věří, že rutina je disciplínou pro tělo i mysl, která posiluje imunitu a očišťuje tělo od odpadních látek. Pomocí jednoduchých zdravých rutinních postupů lze očistit tělo i mysl, vyrovnat dóši, posílit imunitu a začít den osvěžujícím a omlazujícím způsobem.

Jak na migrénu - 6 přírodních tipů na zvládání migrény podle ájurvédy

Jak na migrénu - 6 přírodních tipů na zvládání migrény podle ájurvédy

Migréna je mnohem víc než jen bolest hlavy. Pulzování ve spáncích. Ostré světlo. Hlasité zvuky. Mnoho lidí má kvůli silné bolesti problémy se soustředěním a prací. Stejně tak je obtížné odpočívat. V hlavě vám hučí. Všechno vás bolí. Každý zvuk je příliš hlasitý. Jediné, co si přejete, je, aby ta bolest zmizela.