O ájurvédě

Ájurvéda: Tisíce let moudrosti a léčby

Ájurvéda, což v překladu znamená "věda o životě", je dávný indický léčebný systém, který v sobě zahrnuje fyzické, mentální a duchovní aspekty lidské existence. Její kořeny sahají tisíce let zpět a i dnes je považována za jednu z nejúčinnějších a nejkomplexnějších tradičních léčebných metod na světě. Ájurvéda nepřistupuje k nemocem a zdraví pouze jako k biologickým stavům, ale vidí je v kontextu celkového životního stylu, stravy, denních rutin a duševního stavu jedince. Klade důraz na prevenci, léčbu příčin nemocí a na dosažení dlouhověkosti a kvalitního života.

4 způsoby, jak posílit imunitu pomocí ájurvédy

4 způsoby, jak posílit imunitu pomocí ájurvédy

Předpokládá se, že lidé se rodí se slabým základním imunitním systémem. Díky neustálé interakci s mikroby v našich střevech a v prostředí se naučíme bojovat proti novým mikrobům - to nakonec imunitní systém posílí.

Tři hlavní role vody v ájurvédském životním stylu

Tři hlavní role vody v ájurvédském životním stylu

Voda je projevem vědomí, a ať už ji pijete, nebo se v ní koupete, je důležitou součástí ájurvédského životního stylu.  Základní starobylé principy ájurvédy uvádějí, že způsob pití vody ovlivňuje vaše zdraví stejně významně jako její množství.

Přínos ájurvédských bylin pro vaši imunitu

Přínos ájurvédských bylin pro vaši imunitu

Ájurvéda, tradiční indická léčebná praxe, poskytuje přírodní cestu ke zlepšení imunity a celkového zdraví pomocí bylin a doplňků jako ašvaganda nebo kořen kurkumy. Tento článek zkoumá její klíčové výhody, včetně podpory zdravé pokožky a vlasů, hubnutí a snižování krevního tlaku

Ájurvédská rutina pro váš den

Ájurvédská rutina pro váš den

Ájurvéda věří, že rutina je disciplínou pro tělo i mysl, která posiluje imunitu a očišťuje tělo od odpadních látek. Pomocí jednoduchých zdravých rutinních postupů lze očistit tělo i mysl, vyrovnat dóši, posílit imunitu a začít den osvěžujícím a omlazujícím způsobem.

Buďte zdraví s ájurvédou

Buďte zdraví s ájurvédou

Ájurvéda neboli věda o životě je v překladu ze sanskrtu starobylá věda o zdraví a léčení. Tvrdí, že vše ve vesmíru se skládá z pěti prvků, a to: - prostoru, vzduchu, ohně, vody a země. Ájurvéda pracuje na principech těchto pěti základních prvků a vysvětluje, jak je důležité udržovat tyto prvky v rovnováze pro zdravé tělo a mysl.

Ájurvéda, stručný průvodce

Ájurvéda, stručný průvodce

Slovo ájurvéda zní povědomě, ale dokázali byste ho skutečně definovat? Rezonuje s "holistický", "zdravý", "přírodní", "homeopatický", ale co doopravdy znamená?