×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Chcete cestovat bez problémů? Pak vyrovnejte svou vátu

Cestování, zejména letadlem, přirozeně zhoršuje vátu


Váta je podle ájurvédy (5000 let stará věda o léčení založená na pochopení přírodních zákonů a pěti prvků) kombinací prvků vzduchu a prostoru. Je zodpovědná za krevní oběh, vylučování a pohyb a dělá pro nás úžasné věci; když je však v nerovnováze, může začít způsobovat určité problémy. Můžete se přirozeně cítit méně uzemnění, mít potíže se soustředěním nebo přijímáním informací. Můžete se cítit úzkostní, ustaraní nebo obecně citlivější (např. na hlasité zvuky, lidi nebo jiné podněty) a cítit se neschopni dobře zvládat stres. Vaše tělo může mít mimo jiné potíže s usínáním, bolesti hlavy způsobené napětím, suchou pokožku, pocit chladu a bolesti.


Proč tomu tak je?


Váta, která je kombinací vzduchu a prostoru, je přirozeně vysušující, chladná, nepravidelná, pohyblivá a lehká. To jsou přirozené vlastnosti prvků vzduchu a prostoru. Protože podobné zvyšuje podobné, děláte-li věci, které jsou svou povahou vysušující, chladné, nepravidelné, pohyblivé a lehké, zvýšíte ve svém těle a mysli prvky vzduchu a prostoru. Při cestování se samozřejmě pohybujete rychle a kombinace nadmořské výšky, rychlosti, chladu, klimatizovaného prostředí a nepravidelné rutiny ve vás tedy přirozeně zvýší prvky vzduchu a prostoru.

S tímto vědomím dbejte na to, abyste byli dobře hydratovaní a v teple. Vyhněte se těžkým jídlům, protože vaše trávení nebude v nejlepší kondici.

Během cestování buďte co nejvíce v tichu, protože nadměrné mluvení rozhodně zvyšuje vátu v mysli. Je také dobré použít na pokožku hydratační krém nebo tělový olej, protože se budete přirozeně cítit sušší. Hydratace těla vám nejen zlepší pocit pokožky, ale vlhkost také pomůže vyrovnat vátu. Mezi lety nebo při vystupování z auta se protáhněte a rozhýbejte, abyste rozproudili krevní oběh a cítili se v těle lépe uzemněni. Můžete mít pro sebe celou cestovní sadu se správnou kombinací bylinných kosmetických přípravků, jako jsou hydratační krémy, oleje pro uvolnění svalů a energizéry, aby se únava z cestování neprojevila na vaší pleti ani na zdraví.

Až dorazíte do cíle a budete mít chuť na další jídlo, zaměřte se na lehce stravitelná, teplá a tekutější jídla. Během jídla nestůjte a jezte s plnou pozorností. Pokud je trávení trochu v nepořádku, zkuste 5 minut před jídlem nastrouhat trochu zázvoru se špetkou soli a trochou citronové šťávy. To nastartuje vaše trávení. Velmi uklidňující je také pití zázvorového čaje. Vyhýbejte se studeným nápojům a potravinám. Láhev s horkou vodou přiložená na břicho na noc je zvláště uklidňující po cestování, protože pomůže vyrovnat jedno z hlavních center Váty v těle - Apana Vátu. To pomůže obnovit správné vylučování a rychle se budete cítit opět uzemněni.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.