×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Čtyři tipy, jak jíst pro lepší zdraví

"Jste to, co jíte." Toto pravděpodobně není poprvé, co to slyšíte. Podle ájurvédy (starodávné vědy o zdravém životním stylu) má strava zásadní roli v tom, zda nás udržuje v pohodě, nebo nás vede k nemoci! Gram prevence stejně jako kilo léku mohou obě pocházet ze stravy. Zajímá vás to? Čtěte dál pro čtyři základní doporučení.

Pozornost

Jedno z nejjednodušších doporučení ájurvédy je jíst s pozorností. Můžete se ptát, není strava prostě balíčkem sacharidů, proteinů a tuků a pokud ano, jaký rozdíl to dělá, jestli jíme s pozorností nebo ne. Ukazuje se, že jídlo, podobně jako sex, je zážitek pro mysl i tělo. Vzhled, aroma, textura a chuť jídla hrají roli v přípravě pódia pro efektivní trávení, např. uvolňování trávicích enzymů, iniciace střevní motility a optimální absorpce atd. Vy jste si na svůj oběd vydělali, tak proč si ho nevychutnat s plnou pozorností!

Příjem tekutin: Kdy a co

Druhé doporučení souvisí s konzumací vody a nápojů. V ájurvédě má pět elementů (země, voda, oheň, vzduch a prostor) velký význam pro udržení našeho zdraví. Trávicí síla je považována za 'oheň' (agni). Pro optimální trávení a asimilaci potravy je třeba tento oheň pěstovat, např. nějakou fyzickou aktivitou před každým jídlem k podnícení tohoto ohně, načasováním jídla tak, aby odpovídalo vrcholu tohoto ohně atd. Proto je nejlepší pít nápoje a zejména ledově studené nápoje, alespoň hodinu před nebo hodinu po jídle. Fyziologičtější vysvětlení pro tuto směrnici by mohlo být, že voda požívaná během nebo bezprostředně po jídle zředí trávicí enzymy a naruší proces.

Potraviny s vysokou pránou

Dá si někdo ovoce? Čerstvé ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem 'prány' (životní energie, označované také jako 'chi' v čínské tradici). Dobrá zpráva pro ovoce (většinou) je, že se snadno tráví, myslete na jablko, banán, meloun atd. Ne tak moc dobrá zpráva podle ájurvédy je, že když je ovoce nuceno zůstat v našem žaludku a střevech déle, než je potřeba, má tendenci kysnout, což může vést k nadýmání a dyspepsii. Proto je nejlepší jíst ovoce před jídlem, řekněme hodinu předem. To je obzvláště důležité pro citrusové plody, které mohou snadno kysnout. Svačte ovoce v brzkém odpoledni a pociťte nával prány!

Přátelské sacharidy

80. a 90. léta viděla démonizaci tuků a v poslední době přišly na řadu sacharidy, které si vysloužily opovržení odborníků na výživu. Ájurvéda má o sacharidech jednu či dvě věci na srdci. Zaprvé, použití pouze celých zrn – myšlenka rafinace nebo manipulace se sacharidy ani nenapadla mistry, kteří ájurvédu propagovali! Zadruhé, sacharidy jsou nejlepší konzumovat s malým množstvím tuku, např. rýže nebo chléb jezte s kapkou másla nebo ghee (přepuštěné máslo). Nyní nacházíme podporu pro toto v moderní medicíně, která přivedla glykemický index do popředí - glykemický index se vztahuje na rychlost, s jakou je glukóza, která je odvozena ze sacharidů, uvolňována z potravy. Glykemický index je snížen, když jsou sacharidy smíchány s trochou tuku. Takže jděte do toho, dopřejte si trochu místního másla na vašem celozrnném toastu!

Doporučení musí být praktická a aby byla praktická, tj. aby se dala pravidelně praktikovat, musí existovat benefity, které lze pocítit během několika dnů. Vyzkoušejte tedy tato doporučení a uvidíte, zda jsou praktická i pro Vás!.

Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.