×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Koření života: Ájurvédská superkoření

V ájurvédě, starověké vědě o životě, jsou byliny a koření považovány za duchovní esenci - Kundaliní - rostlin. Rostliny a byliny nesou v svých buňkách moudrost kosmické inteligence a léčivé vibrace přírody.


Od dávných dob mají lidé a rostliny velmi duchovní spojení - rostliny zachycují sluneční energii a přeměňují ji na živiny, které lidé dokáží strávit.


Zdravotní přínosy ájurvédských bylin a koření


Podle ájurvédské herbologie mají byliny a koření mnohostranné přínosy pro mysl, tělo a ducha. Mohou být používány vnitřně nebo vnějším způsobem (přes kůži) nebo dokonce jako aromaterapie. Zdravotní přínosy konzumace ájurvédských bylin a koření zahrnují:


  • Podpora hubnutí
  • Detoxikace těla a očista krve
  • Zlepšení trávení a dalších tělesných funkcí
  • Podpora zářivé a mladistvě vypadající pokožky
  • Zvýšení celkové vitality
  • Posílení duševního zdraví


Zde je devět bylin a koření, které je skvělé začlenit do vašeho každodenního režimu pro zdravý životní styl. Tyto byliny lze použít s dalšími ájurvédskými přístupy, které mohou zahrnovat také úpravu stravy, životního stylu a úrovně aktivity.


1. Ajwain - TRÁVENÍ

Ajwain je silným trávicím a nervovým stimulantem. Působí jako bylina na hubnutí tím, že odstraňuje hluboko uložené toxiny z těla. Ajwain také léčí bolestivé klouby - je vynikající bylinou pro řešení problémů s vatou.


Ajwain lze užívat jako čaj na podporu hubnutí: jednoduše povařte 1 čajovou lžičku semen ajwainu v půl litru vody a konzumujte místo zeleného čaje.


2. Ašvaganda - VITALITA

Jedna z nejlepších proti stárnutí bylin, ašvaganda zvyšuje vitalitu. Tato bylina je klíčová pro lidi trpící přílišným stresem nebo přepracovaností.


Užívejte 1/2 čajové lžičky vařené v mléce (oslaďte 1 čajovou lžičkou syrového medu).


Je třeba poznamenat, že ájurvédské byliny dokáží proniknout hlouběji do tkání a buněk, když jsou užívány s nějakým zdravým tukem (jako je ghee, máslo nebo syrové celé mléko).


3. Brahmi - TONIKUM PRO MOZEK

Brahmi je nejlepší bylinou pro mozek a nervový systém. Brahmi také vyrovnává levou a pravou hemisféru mozku a odvápňuje epifýzu. Je tridošická (dobrá pro všechny tři doši), ale je zvláště prospěšná pro vyrovnání vysokých pitta podmínek. Brahmi odstraňuje toxiny a blokády z nervového systému. Pomáhá při depresi, zvyšuje inteligenci a zlepšuje paměť a koncentraci. Také podporuje růst vlasů.


Každé ráno konzumujte Brahmi pro oživení těla a mysli. Může být také použito jako léčivý olej na vlasy a živiny proniknou do mozkových buněk prostřednictvím korunní čakry.


4. Kardamom - TRANQUILIZER

Kardamom je přírodní uklidňující prostředek, přináší jasnost a radost srdci a mysli. Neutralizuje kyselost kávy a kofeinu - také neutralizuje tvorbu hlenu způsobenou mlékem. Kardamom odstraňuje nadbytečné kapha ze žaludku a plic.


Pro nejlepší výsledky přidejte několik lusků nebo prášku kardamomu do kávy, když ji vaříte, nebo vařte kardamom v teplém mléce a pijte před spaním.


5. Kmín - ASIMILACE

Kmín zlepšuje trávicí systém a metabolismus. Pomáhá tělu vstřebávat živiny. Kmín může být zvláště užitečný pro nové matky, protože čistí reprodukční orgány a zlepšuje sekreci mléka.


Používejte kmín při vaření, aby se podpořila asimilace mikroživin.


6. Lékořice - OMLAZOVAČ

Lékořice je omlazující bylina, která se běžně používá jak na Východě, tak na Západě. Omlazuje všechny systémy těla, uklidňuje hrdlo a snižuje kyselost. Uklidňuje mysl a posiluje ducha.


Přidejte kořen lékořice do horkého čaje jako sladidlo místo medu nebo cukru. Můžete také vařit prášek z kořene lékořice v mléčném výluhu a konzumovat před spaním.


7. Neem - DETOX

Neem je jedním z nejmocnějších čističů krve a detoxikátorů v ájurvédské herbologii. Je ideální pro hojení ran a pomáhá minimalizovat onemocnění a poškození, zejména od slunce. Neem je užitečný pro všechny pitta poruchy, zejména ty, které ovlivňují kůži a oči. Skvěle zmírňuje výbuchy ekzému a lupénky. Je také užitečný pro bolesti kloubů a svalů.


Použijte neem v tabletové formě nebo na kůži v léčivém oleji.


8. Shatavari - ŽENSKÁ VITALITA

Shatavari je nejlepší ájurvédský kořen pro omlazení žen (jako ašvaganda pro muže). Shatavari dokonce překládá jako "ta, která má tisíc manželů!" Vyživuje a pomáhá čistit krev a ženské reprodukční orgány.


Shatavari je snadno dostupné k užívání ve formě tablet.


9. Kurkuma - ČISTIČ KRVE

Kurkuma pomáhá čistit krev a kanály těla. Zlepšuje vzhled pokožky, podporuje její prokrvení a výživu. Kurkuma má protizánětlivé účinky a je ideálním prostředkem pro léčbu aknózní pokožky. Vyvažuje všechny doši, ale nejvíce vyvažuje pittu díky svým vlastnostem čištění krve a jater.


Ideálně konzumujte 1 čajovou lžičku kurkumy denně, ať už ve formě kapslí, aplikované na kůži nebo jako součást stravy.


Před spaním si převařte trochu kurkumy v kozím mléce nebo A2 kravském mléce. Pokud budete kurkumu pravidelně konzumovat, zaznamenáte zlepšení zdraví v mnoha oblastech.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.