×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Stravujte se správně podle svého tělesného typu

Někteří z nejlepších ájurvédských odborníků léčili nemoci svých pacientů pouhou změnou stravy. Není důležité jen to, abyste se dobře stravovali, ale také to, abyste jedli potraviny, které vyhovují vaší tělesné konstituci neboli dóše. Přestože se mnoho lidí snaží jíst zdravé potraviny, nemusí to nutně znamenat, že jedí to, co je pro jejich konkrétní dóšu nebo konstituci nejvhodnější, což je pak vede k tomu, že se diví, proč jejich dietní plány nevykazují takové výsledky, jaké hledají!


Co přesně říká ájurvéda o stravování?


Podle ájurvédy to, co byste měli a neměli jíst, závisí na vaší tělesné konstituci neboli prakriti. Pokud se stravujete způsobem, který zhoršuje vaši prakriti, budete mít určitě málo energie a z dlouhodobého hlediska můžete onemocnět. Když se však budete stravovat tak, aby to vyhovovalo vaší prakriti, budete se cítit zdraví a šťastní.


Prakriti je poměr tří funkčních energií v těle. Tyto energie, známé také jako dóši, jsou: váta, pitta, kapha . Každá z těchto dóš má specifické vlastnosti. Dóša váta je vzdušný živel a je zodpovědná za veškerý pohyb v těle. Pitta dóša je ohnivý živel a je zodpovědná za trávení. Kapha dóša je prvek země a zajišťuje vlhkost pokožky a promazávání kloubů. U jedince většinou převládají dvě ze tří dóš. Pulzní diagnostika neboli nadi parikša může pomoci diagnostikovat dóši, které ve vašem těle převládají.


Příběh vyvážených a nevyvážených dóš


V ájurvédě se vždy snažíme o rovnováhu dóš, abychom žili šťastný a zdravý život. Ale co nám to vlastně přináší?


  • Vyrovnaná váta: energii, nadšení, kreativitu a flexibilitu.
  • Vyvážená pitta: inteligenci, silné trávení.
  • Vyrovnaná kapha: klid, přemýšlivost a láskyplnost a starostlivost.


Na druhou stranu nerovnováha dóš způsobuje:


  • Nevyvážená váta: úzkost, nepravidelnou chuť k jídlu, mírné hubnutí, zácpu, přerušovaný spánek, nadýmání.
  • Nevyrovnaná pitta: hněv, žárlivost, zažívací potíže, migrény, infekce močového měchýře a ledvin.
  • Nevyvážená kapha: deprese, lenost, těžkost, slabé trávení, nadměrný spánek, cukrovka.


Správná strava se postará o rovnováhu


Abyste udrželi rovnováhu dóš, dodržujte tento soubor stravovacích pokynů.


Pittu uklidňující dieta

(Vhodná pro pitta prakriti a nerovnováhu pitty)


  • Ovoce: Všechny sladké plody, granátové jablko, fíky, datle. Vyhněte se kyselému ovoci
  • Zelenina: Sladká a hořká zelenina, chřest, zelí, mrkev, květák, listová zelenina, sladké brambory, dýně, ředkvičky, klíčky, cuketa.
  • Obiloviny: Pšenice, rýže, oves a všechny fazole v mírném množství
  • Mléčné výrobky: Podmáslí, tvaroh, mléko, ghí
  • Oleje: Slunečnicový, olivový, kokosový
  • Koření: Skořice, fenykl, zázvor, máta, koriandr, kurkuma, kmín v mírném množství
  • Ořechy: ořechy namočené ve vodě, kokosový ořechVyhněte se: Pálivé, kořeněné, chilli, fast food, smažené jídlo, kyselé jídlo, pečené a kvašené jídlo.


Vátu zklidňující dieta

(Vhodná pro váta prakriti a nerovnováhu váty)


  • Ovoce: Všechny sladké plody, čerstvé datle, fíky, rozinky.
  • Obiloviny: Rýže a pšenice
  • Zelenina: Vařená zelenina, chřest, sladké brambory, dýně, menší množství listové zeleniny, fazole a klíčky
  • Ořechy: Ořechy namočené ve vodě (užívat v mírném množství) a dýňová semínka
  • Luštěniny: Čočka, fazole moong a sója
  • Mléčné výrobky: Mléko, čerstvé sýry, máslo a ghí
  • Oleje: Sezamový, olivový, slunečnicový a arašídový olej.
  • Koření: Černý pepř, zázvor, koriandr, kurkuma, asafoetida, česnek, hřebíček, sezamová semínka.
  • Vyhýbejte se suchým potravinám, jídlu z fastfoodů, studeným potravinám, mraženým potravinám a velkým fazolím, jako jsou kidney fazole a hrách.


Kaphu uklidňující dieta

(Vhodné pro kapha prakriti a nerovnováhu kaphy)


  • Ovoce: Všechny druhy ovoce lze užívat v menším množství.
  • Obiloviny: Ječmen, ragi, kukuřice, ovesná mouka, proso a fazole.
  • Zelenina: Všechny druhy listové zeleniny, zelí, květák, hrách, ředkvičky, pšeničná tráva a klíčky
  • Koření: Kari, ajwain, asafoetida, bazalka, hřebíček, kmín, listy kari, pískavice řecké seno, česnek, zázvor, pepř, pippali, kurkuma.
  • Mléčné výrobky: Máslo, kozí mléko, sójové mléko
  • Oleje: sezamový olej v menším množství a olivový olej
  • Ořechy: ořechy ve velmi malém množství, slunečnicová semínka, lněná semínka
  • Med
  • Vyhněte se sladkostem, čokoládě, pečivu, studeným nápojům, mléčným výrobkům s výjimkou podmáslí a mléčných dortů.


Společné stravovací zásady pro všechny dóši


Ájurvéda doporučuje několik stravovacích zásad, které mohou udržet vaše zažívací potíže na uzdě:


  • Protože cyklus ročních období ovlivňuje stav našich převládajících dóš, je třeba jíst podle ročních období. Například během chladného počasí je třeba jíst teplejší jídla, protože studená jídla v zimě potlačují náš trávicí oheň.
  • Jezte větší porce jídla mezi 10. a 14. hodinou.
  • Procházky po jídle s 10 až 15minutovým odpočinkem napomáhají trávení.


Ájurvéda určuje šest hlavních chutí, které potřebujeme v naší stravě každý den - sladké, kyselé, slané, ostré, hořké a trpké. Pokud soustavně konzumujeme potraviny určitých chutí, způsobuje to zdravotní problémy a také vyvolává chutě na nezdravé potraviny. Například jídla z rychlého občerstvení obsahují převážně sladké, kyselé a slané chutě a jejich pravidelná konzumace vede k chuti na sladké.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.