×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Zdravý mozek, zdravý život

Důležitým ukazatelem vašeho zdraví je bystrý intelekt, soustředěná mysl, jasnost myšlení a lehkost bytí. V ájurvédě hrají ve fungování mozku roli všechny tři dóši neboli bioelementy. Například Váta řídí, jak rychle se učíte a vnímáte, Kapha reguluje paměť a Pitta zajišťuje, že si znalosti uchováte a zároveň je plně pochopíte, jinými slovy uzavírá smyčku chápání v mozku. Váš způsob stravování, životní styl, množství pohybu a kvalita spánku - všechny tyto faktory ovlivňují rovnováhu těchto tří dóš, což je důležité pro celkové zdraví mozku. V tomto článku se s vámi podělíme o několik tipů na jídlo pro zdravější a bystřejší mozek.


1. Proč je důležité řídit Kaphu


Když je kapha v nerovnováze, máte tendenci cítit otupělost v těle a nedostatek jasnosti v mysli. Podvěsek mozkový neboli bílá hmota v mozku je místem, kde se zaznamenávají vaše prožitky, které ovládá kapha. Když je kapha vysoká, krev se stává mastnou a hustou kvůli přítomnosti triglyceridů, které mohou zpomalit průtok krve do mozku. Může také způsobit hypotyreózu, tedy nedostatečnou činnost štítné žlázy. Kromě této důležité funkce mozku je kapha zodpovědná také za zdraví kloubů a svalů. Kapha řídí strukturu a síť kloubů ve vašem těle. Když je kapha v nepořádku, může se to začít projevovat problémy s klouby, špatným promazáváním kloubů nebo jejich uvolněním. Doporučenou praxí k regulaci kaphy je olejová terapie. Masáž celého těla přírodními oleji jsou jedním ze skvělých zdrojů navození celkové rovnováhy kaphy ve vašem systému, posílení svalů a kloubů, zklidnění mysli a zlepšení zdraví mozku.


2. Jezte potraviny, které jsou geneticky čisté


Ájurvéda doporučuje konzumovat potraviny, které jsou co nejblíže svému přirozenému stavu. Zelenina a ovoce, které se vyskytují v přírodě, mají přirozenou nutriční inteligenci a dodávají tělu plnou výživnou hodnotu. Pokud jsou však geneticky upraveny, tato přirozená inteligence se podle ájurvédy ztrácí.


3. Je vaše strava dostatečně sattvická?


Sattva je kvalitou hmoty v její nejčistší podobě a má hodnotu jako čisticí a detoxikační prostředek, zatímco radžas je kvalita neklidu nebo hyperaktivity a tamas je to, co vyvolává těžkost nebo otupělost. Ačkoli všechny tři guny neboli kvality mají ve stvoření své místo, ájurvédští odborníci na výživu velmi doporučují sattvickou stravu pro zdravý mozek, bystřejší mysl a paměť. Sattvická strava zlepšuje také paměť a vnímání. Ideální sattvická strava se může skládat z čerstvého ovoce a ovocných šťáv, ořechů, přepuštěného másla nebo jiné formy zdravého tuku a listové zeleniny vařené v páře. Druhy ovoce a zeleniny se budou lišit podle toho jaká je vaše vrozená konstituce - dóša neboli Prakriti.


4. Ghee nebo přepuštěné máslo


Jedná se o jeden ze zdravých tuků, který má při konzumaci v omezeném množství pro vás nesmírné výhody. Kromě toho, že je jedním z nejčastěji používaných detoxikačních prostředků při ájurvédských očistách, je téměř dokonalým prostředkem pro osoby s vitální Vátou a Pittou.


Přepuštěné máslo je lehce stravitelné a má vysoký bod zakouření, díky čemuž je ideální pro vaření. Při zažívacích potížích nebo průjmech ájurvéda doporučuje dietu z obyčejných luštěnin a rýže spolu s trochou přepuštěného másla. Přepuštěné máslo podporuje trávení a pomáhá při očišťování těla od toxinů neboli Ámy, která je zodpovědná za zpomalení metabolismu, způsobuje letargii a nemoci. Je důležitým zdrojem dobrého cholesterolu a rozpustných mastných kyselin.


5. Potraviny pro mozek


Mezi další vynikající potraviny pro mozek patří bio mléko, čerstvý jogurt, mandle a vlašské ořechy. Konzumace mléka zvyšuje přirozeně se vyskytující antioxidanty v těle. Vlašské ořechy mají vyšší koncentraci DHA, omega 3 mastné kyseliny, která zlepšuje kognitivní výkon u dospělých a zpomaluje pokles kognitivních funkcí u starší věkové skupiny. Mandle a lískové ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E, který je opět ochranou proti poklesu kognitivních funkcí. Studie ukázala, že u cílové skupiny pravidelná konzumace mandlí a lískových oříšků zlepšuje paměť a verbální porozumění.


6. Meditace zlepšuje exekutivní funkce mozku


Další převratná studie, kterou v roce 2018 zveřejnila Univerzita ve Waterloo, odhalila, že i 25minutové cvičení jógy a meditace může zlepšit exekutivní funkce mozku. Exekutivní funkce mozku usnadňují duševní procesy, jako je paměť, plánování, soustředění a zvládání více pokynů najednou. U cílové skupiny se projevila lepší emoční odolnost a zvýšená schopnost pozorovat a měnit návyky a myšlenkové vzorce a z toho vyplývající jednání. Jinými slovy, jóga skutečně přináší větší vyrovnanost v našich rozhodovacích schopnostech.


7. Jóga může zpomalit stárnutí mozku


I když je věk jen číslo, tělo je jako hodiny, jejichž tempo tikání je mnohdy v našich rukou. Díky inovacím a pokroku v lékařských vědách se naše dlouhověkost zlepšila. Výsledkem je rostoucí počet starších ročníků populace s rostoucím počtem případů s kognitivními poruchami a poruchami souvisejícími s mozkovými funkcemi, jako je demence a Alzheimerova choroba.


Vzhledem k tomu, že se lékařská věda obrací k MBI neboli intervencím zaměřeným na tělo a mysl, aby našla způsoby, jak tento proces úbytku kognitivních funkcí oddálit, studie provedená Harrisem Eyrem, Prabhou Siddharthem, BiancouAcevedo a dalšími, publikovaná v předním časopise International Psychogeriatric, zjistila, že cvičení jógy po dobu 12 až 24 týdnů vedlo ke zlepšení paměti u pacientů starších 55 let, u nichž byla diagnostikována MCI neboli mírná kognitivní porucha. MCI jsou uváděné problémy s pamětí, jazykem a nesouvislým myšlením a výpadky úsudku, které nejsou v souladu s normálním procesem stárnutí.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.