Vliv studené vody na vaše trávení dle ájurvédy
Podle ájurvédy je pití čisté vody nejjednodušším řešením mnoha zdravotních problémů. Léčivé účinky vody však závisí na tom, jak ji pijeme. Měli bychom pít studenou, horkou, nebo pokojovou vodu? Kolik vody bychom měli denně vypít?
Nízké Agni, neboli trávící oheň, způsobuje nesprávné trávení potravy, což vede k hromadění toxinů v těle, jež jsou příčinou mnoha zdravotních potíží. Dlouhodobé a neléčené nahromadění toxinů, označované jako ama, může narušit rovnováhu dóš. Tato nerovnováha v těle nakonec vede k únavě, nádorům, cystám, vysokému cholesterolu a dalším problémům. Pokud je dóša váta příliš silná, může být ovlivněna kostra a nervový systém.
Příliš zvýšená pitta dóša může způsobit záněty i srdeční potíže.
A příliš vysoká kapha dóša se může projevit jako hlen, kašel, astma nebo obezita.
Ájurvéda učí, že pití ledové vody je jako polévat oheň studenou vodou. Studená voda uhasí trávící oheň, který je nezbytný, aby zůstal silný a vyvážený pro udržení dobrého zdraví.
Toto pravidlo platí i pro všechny studené nápoje a jídla, která by neměla být konzumována přímo z lednice. Nápoje a jídla tělo mnohem lépe stráví, když mají pokojovou teplotu, ne když jsou studené.
Kolik vody bych tedy měl pít?
Každý jsme jiný a máme jedinečné tělo a potřeby, proto i množství vypité vody závisí na individuální tělesné konstituci. Pro většinu lidí je však důležité pít 1,5 až 2 litry denně, aby se z těla vyplavily toxiny.
Pár doušků teplé vody během jídla je optimální pro změkčení a přípravu potravy před trávením. Naopak nadměrné pití vody, zejména studené, těsně před jídlem a po něm narušuje správný průběh trávení. Příliš velké množství tekutin zpomaluje trávení, které pak funguje líně a pomalu. Zdravé a vyvážené trávení – ani příliš slabé, ani příliš silné – je základem dobrého zdraví, dlouhověkosti a je jedním z hlavních pilířů ájurvédy.
Jak tedy postupovat?
Zde je pár tipů, jak si pití vody příjemně zpestřit a zároveň podpořit své zdraví po celý rok:
Jaro
Na jaře je zvýšená kapha dóša, kterou je potřeba snížit. Proto si do vody přidejte zahřívací koření, jako je čerstvý nebo sušený zázvor, kmín nebo med s citronem, které pomohou odlehčit pocit těžkosti.
Léto
Teplé léto vyžaduje vyrovnání zvýšené pitty. Vyzkoušejte osvěžující účinky čerstvé máty nebo fenyklu ve vodě. Fenykl nejen osvěží dech, ale také chutná skvěle po jídle a snižuje kyselost v těle. Žvýkání fenyklu je navíc velmi přínosné při léčbě zažívacích potíží, nadýmání, plynatosti, zácpy, kolik, žaludečních obtíží, pálení žáhy a dokonce i syndromu dráždivého tračníku.
Podzim
Podzim je větrné a suché období změn, kdy je zvýšená váta, která potřebuje zklidnění a zahřátí. V této době vám přijde vhod kmín nebo čerstvá citronová či limetková šťáva s trochou medu přidaná do teplé vody.
Zima
Zima je období s krátkými dny a dlouhými nocemi, kdy je chladněji a méně světla. V zimě si do teplé vody přidejte čerstvý nebo sušený zázvor, tulsi, skořici nebo badyán, které pomohou udržet trávící oheň (Agni) v rovnováze.
A pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.